Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Οζονοθεραπεία

Απολυμαίνει νερό & τρόφιμα. Ενισχύει την οξυγόνωση του οργανισμού. Βοηθά στα δερματικά προβλήματα. Κι όλα αυτά χωρίς να αλληλεπιδρά με άλλη θεραπεία. Το φυσικό όζον είναι ένα αέριο που σχηματίζεται φυσιολογικά στη στρατόσφαιρα μέσα από τις αστραπές. Απολυμαίνει τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και μας προστατεύει από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αντίθετα, το όζον που χρησιμοποιείται για απολύμανση του πόσιμου νερού των δικτύων υδροδότησης, για οικιακή χρήση ή για ιατρικούς σκοπούς παράγεται από ειδικές συσκευές (οζονογεννήτριες). Το οξυγόνο που αναπνέουμε αποτελείται από δύο άτομα οξυγόνου (Ο2), ενώ το όζον από τρία (Ο3). Το όζον λοιπόν αποτελεί μια πιο ενεργό χημικά μορφή του οξυγόνου.

Πώς καθαρίζει το νερό;
Επειδή το όζον εξουδετερώνει αποτελεσματικά βακτήρια, μύκητες, ιούς και διάφορες τοξικές βιομηχανικές ουσίες, πάνω από 3.000 πόλεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν αντί του χλωρίου για τον καθαρισμό του πόσιμου νερού τους. Ο οζονισμός είναι μια επεξεργασία του νερού που γίνεται με τη χρήση του περιβαλλοντικού αέρα και του ηλεκτρισμού, χωρίς καθόλου πρόσθετα. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή νερού καθαρού, διαυγούς, άοσμου και σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένου από παθογόνα μικρόβια και χημικούς ρυπαντές. Άλλες εκτεταμένες εφαρμογές του όζοντος περιλαμβάνουν την απολύμανση των κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) και του αέρα δημόσιων κτιρίων και νοσοκομείων.

Τι είναι οι οικιακές συσκευές όζοντος;

Οι οικιακές συσκευές παραγωγής όζοντος παράγουν αέριο πολύ ασθενέστερης μορφής από το ιατρικό, διότι το όζον είναι εξαιρετικά τοξικό, εάν η συγκέντρωσή του αυξηθεί πέραν κάποιων ορίων. Οι συσκευές αυτές λοιπόν εξάγουν το αέριο από μια ειδική οπή. Όταν η συσκευή χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό νερού, στην οπή συνδέεται ένας λεπτός σωλήνας για την εξαγωγή του αερίου και στο άκρο του ενσωματώνεται ένα ειδικό πέτρινο σφαιρίδιο / βαρίδι.

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε
Για αποστείρωση πόσιμου νερού: Γεμίζετε με νερό βρύσης ένα γυάλινο ποτήρι. Βάζετε το σωλήνα εξαγωγής αερίου στο νερό, οζονίζετε για 1-2 λεπτά και πίνετε το νερό άμεσα. Για μεγαλύτερες ποσότητες, βάζετε το νερό σε γυάλινη φιάλη και οζονίζετε για περίπου 5 λεπτά ανά λίτρο νερού. Όταν το όζον αναμιχθεί με το νερό και συναντήσει βακτήριο, ιό ή κάποιον άλλο μικροοργανισμό, το τρίτο άτομο του οξυγόνου απελευθερώνεται, αντιδρά στιγμιαία με το μόριο που συναντά και το μόριο αυτό καταστρέφεται αυτομάτως. Το οζονισμένο νερό μπορεί να διατηρηθεί σε καλά κλεισμένες φιάλες το πολύ για 4 ώρες. Για ενίσχυση της οξυγόνωσης: Πίνετε καθημερινά 10-12 ποτήρια οζονισμένου νερού ή περισσότερο. Αυτό μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει τη λειτουργία των βασικών οργάνων αποτοξίνωσης, θα βελτιώσει την πέψη των τροφών, την κυκλοφορία του αίματος και τις καύσεις, θα ελαττώσει τις χρόνιες φλεγμονές. Για καθαρισμό του δέρματος: Οζονίζετε νερό για 15-20 λεπτά και το χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε το δέρμα του σώματος ή του προσώπου. Βοηθάει πολύ στην απομάκρυνση βακτηρίων, ακαθαρσιών και υπολειμμάτων καλλυντικών, ενώ έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση δερματοπαθειών και στον περιορισμό της ακμής. Για απολύμανση χεριών ποδιών: Πλένετε τα χέρια ή τα πόδια με νερό οζονισμένο για 5-10. Το οζονισμένο νερό ενδείκνυται και για τη θεραπεία των μυκητιάσεων. Για την κακοσμία του στόματος: Χρησιμοποιήστε οζονισμένο νερό για το πλύσιμο του στόματος (γαργάρες) και το βούρτσισμα των δοντιών.

Επανάσταση και στην ιατρική
Η οζονοθεραπεία ανήκει στις θεραπείες οξυγόνου και γίνεται από εξειδικευμένους γιατρούς. Οι ιατρικές συσκευές παραγωγής όζοντος είναι ιδιαίτερα ισχυρές και αποδίδουν καθαρά μίγματα όζοντος - οξυγόνου, σε ακριβείς δόσεις. Πώς εφαρμόζεται: Αυτά τα μίγματα («ιατρικό όζον») έχουν σκοπό την παροχή περισσότερου οξυγόνου στον ανθρώπινο οργανισμό και χορηγούνται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την πάθηση. Οι συνηθέστεροι τρόποι είναι η τοπική εξωτερική εφαρμογή, η αυτομετάγγιση έπειτα από εμπλουτισμό με όζον του αφαιρεθέντος αίματος και η έγχυση με ενδομυϊκές, υποδόριες ή ενδοαρθρικές ενέσεις στα σημεία του πόνου ή εκεί όπου απαιτείται βελτίωση. Πότε ενδείκνυται: Στις περιπτώσεις που κάποιος ασθενής εμφανίζει χρόνια ανεπάρκεια οξυγόνου. Συχνά η χρόνια ανεπάρκεια οξυγόνου συνεπάγεται απώλεια της ρυθμιστικής αυτοθεραπευτικής ικανότητας του οργανισμού και είναι χαρακτηριστική στην περίπτωση χρόνιων ασθενειών και αυτοάνοσων νοσημάτων, άσχετα με την κλινική εικόνα που παρουσιάζουν.

Το όζον υπόσχεση και στην οδοντιατρική
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της οζονοθεραπείας στην οδοντιατρική. «Το όζον που παράγουν ειδικές τελευταίας τεχνολογίας συσκευές μάς επιτρέπει να εφαρμόζουμε τοπικά αέριο μίγμα όζοντος/οξυγόνου, το οποίο εξουδετερώνει μικρόβια, μύκητες και ιούς σχεδόν ολοκληρωτικά», μας εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Κόντης, χειρουργός οδοντίατρος, Master Ph. «Έτσι λοιπόν η τερηδόνα και οι νόσοι του περιοδοντίου, που είναι αποτέλεσμα της παθολογικής λοιμογόνου δράσης της μικροβιακής χλωρίδας του στόματος, μπορούν να αντιμετωπιστούν προληπτικά αλλά και θεραπευτικά». Κάποιος που έχει ουλίτιδα - περιοδοντίτιδα μπορεί να βοηθηθεί; Ναι. Σε κάθε περίπτωση και όσο βαριά κι αν είναι η περιοδοντική βλάβη. Με ειδικά ακροφύσια το όζον μπορεί να εφαρμοστεί κατευθείαν στα ούλα που φλεγμαίνουν ή και μέσα στους περιοδοντικούς θυλάκους που αποτελούν τις μικροβιακές εστίες της φλεγμονής και να δράσει αποτελεσματικά εναντίον της παθολογικής και λοιμογόνου μικροβιακής χλωρίδας. Έτσι, περιοδοντικές βλάβες μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία χειρουργικών επεμβάσεων και τη λήψη φαρμάκων (π.χ. αντιβιοτικών). Επίσης η χρήση του όζοντος επουλώνει πιο γρήγορα τραύματα εξαγωγών, αντιμετωπίζει άμεσα επώδυνες άφθες, μυκητιάσεις και άλλες φλεγμονές. Είναι ασφαλές; Η οζονοθεραπεία στην οδοντιατρική έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια από χιλιάδες οδοντιάτρους, χωρίς να αναφερθούν βλαπτικές επιδράσεις. Δεν πρόκειται για πανάκεια, αλλά για μια θεραπευτική προσέγγιση αυστηρά επιστημονική, που εφαρμόζεται με ασφάλεια από τον οδοντίατρο. Αντίο τερηδόνα χωρίς τροχό και πόνο: «Σήμερα ειδικές συσκευές laser δίνουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε εύκολα ακόμα και αρχόμενες τερηδόνες, χωρίς να υποβάλουμε τον ασθενή μας σε ακτινογραφία. Έτσι προλαβαίνουμε από νωρίς τη βλάβη», μας λέει ο κ. Κόντης. «Μια ειδική χειρολαβή της συσκευής μεταφέρει το όζον στην επιφάνεια της βλάβης και καταστρέφοντας τα μικρόβια σταματά την εξέλιξη της τερηδόνας. Στη συνέχεια τοποθετούνται ειδικά βερνίκια, που βοηθούν την επανασβεστίωση, και πάνω σ' αυτά το σφράγισμα. Έτσι απλά, χωρίς ένεση, χωρίς τροχό και πόνο. Αλλά και οι προχωρημένες βλάβες που έχουν καταστρέψει αρκετή οδοντική επιφάνεια αποκαθίστανται πιο εύκολα και ανώδυνα, αφού έχει προηγηθεί θεραπεία με όζον».

Πού βοηθά το ιατρικό όζον:

Η οζονοθεραπεία ενισχύει τον κυτταρικό μεταβολισμό και διορθώνει την ανεπάρκεια οξυγόνου, με την έννοια της ανανέωσης των αποθεμάτων οξυγόνου που βρίσκονται αποθηκευμένα στους ιστούς.

Θεωρείται υποβοηθητική:

·                                 σε περιπτώσεις μυοσκελετικών παθήσεων (δισκοκήλες στη μέση και τον αυχένα, προβλήματα στα γόνατα)

·                                 σε αυτοάνοσα νοσήματα

·                                 ρευματοπάθειες

·                                 δερματοπάθειες

·                                 αρτηριοπάθειες

·                                 παθολογικές εντερικές βλάβες

·                                 φλεγμονές & ιογενείς παθήσεις

·                                 Εφαρμόζεται, επίσης, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την τόνωση του μεταβολισμού, την αύξηση της απόδοσης των αθλητών αλλά και την αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων, όπως ρυτίδων, τοπικού πάχους και κυτταρίτιδας.

Πότε αντενδείκνυται:

Οι θεραπείες με μίγματα οξυγόνου αντενδείκνυνται σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο Χασιμότο (μορφή υπερθυρεοειδισμού) ή έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD (π.χ. άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στα κουκιά και τη φάβα).



Τι προσφέρουν οι συσκευές στο σπίτι
Το όζον που παράγεται από τις οικιακές συσκευές:

1.            Σκοτώνει:
· Μικρόβια
· Βακτηρίδια
· Σταφυλόκοκκους στον αέρα
· Κολοβακτηρίδια στο νερό και τον αέρα
· Σπόρους Βακτηριδίων

2.            Καταστρέφει το μικρόβιο της γρίπης στον αέρα

3.            Καταστρέφει το μικρόβιο της Ηπατίτιδας Α στο νερό μέσα σε λίγα λεπτά

4.            Όταν η συγκέντρωση του όζοντος στον ορό του αίματος πλησιάζει τα 4mg/lt, θα καταστρέψει τον HIV.

5.            Σκοτώνει τα επίφυτα

6.            Σκοτώνει τα βακτηρίδια κάντιντα

7.            Σκοτώνει τα παρασιτικά πρωτόζωα

8.            Καταστρέφει τον έρπη

9.            Καταστρέφει τη σαλμονέλα

10.        Αποσυνθέτει τα φυτοφάρμακα που τυχόν υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά.

11.        Καίει (αχρηστεύει) το χλώριο και τα βαριά μέταλλα που υπάρχουν στο πόσιμο νερό.

Το όζον Ο3 καταστρέφει τα μικρόβια διαχεόμενο μέσω της μεμβράνης της πρωτεΐνης στον πυρήνα του Νουκλεονικού οξέος έχοντας σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του RNA.
Σε υψηλή συγκέντρωση το όζον καταστρέφει την κάψα ή το εξωτερικό κέλυφος της πρωτεΐνης με οξείδωση.
Στη θερμοκρασία των 30ο -32ο κελσίου η ικανότητα απολύμανσης του όζοντος είναι η καλύτερη.




ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

1. Χημικά

Το όζον μπορεί να διασπαστεί στην αλυσίδα την οργανική και να συνδυάσει νέα στοιχεία.

Χρησιμοποιείται ευρέως στις βιομηχανίες χημικών , πετρελαιοειδών και φαρμακευτικών προϊόντων.


2. Τρόφιμα


Το όζον είναι ένα ασφαλές δυνατό απολυμαντικό και χρησιμοποιείται στο να ελέγξει βιολογικά την ανάπτυξη των ανεπιθύμητων οργανισμών σε προϊόντα και μηχανολογικούς εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων. Το όζον ταιριάζει ειδικά στη βιομηχανία τροφίμων λόγω της ικανότητάς του να απολυμαίνει μικροοργανισμούς χωρίς να προσθέτει χημικά υποπροϊόντα στα τρόφιμα που καθαρίζει ή στη διαδικασία πλύσης των τροφών ή της ατμόσφαιρας στην οποία τα τρόφιμα αποθηκεύονται.
Σε υγρό διάλυμα το όζον μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο να απολυμάνει συσκευές.


Σε μορφή αερίου, το όζον δρα σαν συντηρητικό για μερικά τρόφιμα και μπορεί επίσης να εξυγιάνει υλικά συσκευασίας τροφών.
Μερικά προϊόντα συντηρούνται εξαιρετικά με το όζον κατά τη διάρκεια αποθήκευσης σε ψύξη όπως τα αυγά και τα ψάρια και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.



3. Ιατρική


Στην Ιαπωνία, την Κορέα και τη Γερμανία το όζον χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία και κλινικές σαν
απολυμαντικό.
Στην Γερμανία ,το Βέλγιο και άλλες ανεπτυγμένες χώρες το όζον έχει χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες για
την αντιμετώπιση φλεγμονών.
Το οζονοποιημένο νερό βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών, βελτιώνει το μεταβολισμό, βοηθά στην αντιμετώπιση παθήσεων του ουροποιητικού ,έχει αναλγητική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το όζον σκοτώνει τα βακτηρίδια και τους ιούς στο νερό , επίσης αφαιρεί από το νερό τις οργανικές ακαθαρσίες.








Επιπλέον:

·                                 Με εξωτερική χρήση οζονισμένου νερού επιτυγχάνεται καλύτερος καθαρισμός και αντισηψία του δέρματος καθώς και απολύμανση της στοματικής κοιλότητας.

·                                 Η κατανάλωση εμπλουτισμένου με όζον νερού ανανεώνει τα αποθέματα οξυγόνου στους ιστούς και βελτιώνει τη χημεία του οξυγόνου στα τριχοειδή αγγεία.

Να θυμάστε
Το όζον, παρότι είναι εκ φύσεως οξειδωτικό, αυξάνει ελάχιστα την παραγωγή ελεύθερων ριζών, αλλά δεν δημιουργεί οξειδωτικό στρες. Αντιθέτως, δραστηριοποιεί αποτελεσματικότερα τα φυσικά αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της βιολογικής οξείδωσης, στην ανοσοπροστασία και τη συνολικά καλύτερη λειτουργία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: