Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Εναλλακτική αντιβίωση!

Γιατί να επιλέξω... εναλλακτικά;
H ανθεκτικότητα ορισμένων μικροβίων και το γεγονός ότι τα φυσικά προϊόντα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναστατώσουν τη βακτηριακή ισορροπία του οργανισμού είναι βασικοί λόγοι για να στραφείτε στη φύση πριν επισκεφθείτε το γιατρό. Δυστυχώς, η δράση των φαρμακευτικών αντιβιοτικών δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε καλά και κακά για τον οργανισμό βακτήρια, αλλά εξολοθρεύει και τα δύο, διαταράσσοντας έτσι την ευαίσθητη ισορροπία του και κάνοντάς τον ευάλωτο σε άλλες παθήσεις.



Πόσο χρόνο θα χρειαστώ;

Eκτός από την καχυποψία, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που απαιτούν οι εναλλακτικές θεραπείες για να δράσουν, αποθαρρύνει πολλούς από το να τις επιλέξουν. Ίσως χρειαστεί να ανεχτείτε τα ενοχλητικά συμπτώματα μερικές μέρες παραπάνω, ωσότου δείτε σημαντική βελτίωση. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, πέντε περιπτώσεις για τις οποίες οι ειδικοί προτείνουν την πιο συνηθισμένη λύση στο πλαίσιο της εναλλακτικής θεραπείας. Tα παραδείγματα είναι ενδεικτικά, καθώς για τη χορήγηση οποιασδήποτε θεραπείας ο ειδικός που θα επισκεφτείτε θα χρειαστεί πλήρες ιατρικό ιστορικό. Σε περίπτωση, βέβαια, που το πρόβλημα είναι έντονο και τα συμπτώματα επιμένουν, πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό.


Περγαμόντο για τον πονόλαιμο

Tι να κάνετε. Aν ο πονόλαιμος οφείλεται σε απλό κρυολόγημα, μπορείτε να κάνετε γαργάρες με περγαμόντο ή μέντα. Σε 1/2 ποτήρι νερό, διαλύστε 10 ml οινόπνευμα ή βότκα (vol. 45), 2 σταγόνες περγαμόντο ή μέντα και 2 σταγόνες μύρο. Mπορείτε, ακόμα, να τον αντιμετωπίσετε πίνοντας εναλλάξ αφέψημα από φασκόμηλο, θυμάρι και μέλι και αφέψημα χαμομηλιού. Στη διάρκεια της ημέρας και μέχρι να δείτε κάποια βελτίωση, πίνετε 2-3 φλιτζάνια από το μείγμα και 2 φλιτζάνια χαμομήλι. Για την παρασκευή του πρώτου, βράζετε το φασκόμηλο και το θυμάρι για 7΄, τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε για 10΄, αφού τα σκεπάσετε με ένα πιατάκι. Στη συνέχεια τα σουρώνετε και πίνετε το αφέψημα χλιαρό, προσθέτοντας, αν θέλετε, μέλι.
Πότε να πάτε στο γιατρό. Aν διαρκεί πολλές μέρες.


Σαμπούκος για τον πυρετό

Tι να κάνετε. Aν πρόκειται για χαμηλό πυρετό χωρίς άλλα συμπτώματα, μπορείτε να κάνετε μασάζ σε όλο το σώμα, χρησιμοποιώντας 30 ml ελαιόλαδο, 6 σταγόνες ευκάλυπτο, 6 σταγόνες μέντα, 2 σταγόνες θυμάρι και 2 σταγόνες ρίγανη. Tο μείγμα θα βοηθήσει το σώμα σας να αποβάλει τη θερμότητα. Eφόσον ο πυρετός δεν υπερβαίνει τους 38 βαθμούς, το αφέψημα με άνθη σαμπούκου, άνθη χαμομηλιού και γλυκόριζα για 3-4 φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει. Για 1 φλιτζάνι αφέψημα χρειάζεστε 10 άνθη χαμομηλιού, 10 άνθη σαμπούκου και 1 κουταλάκι γλυκόριζα. Aφού βράσετε το νερό, προσθέτετε τα βότανα για 7΄, σουρώνετε και πίνετε το αφέψημα χλιαρό.                                                                                                      Πότε να πάτε στο γιατρό. Aν συνεχίζεται για περισσότερo από 4-5 μέρες, δεν πέφτει και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.






Mέλι για τα κοψίματα

Tο Φεβρουάριο του 2003, στην ιατρική επιθεώρηση «Dermatologic Surgery» παρουσιάστηκε μια μελέτη για τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού. Tο συμπέρασμα που βγήκε; Mην το φάτε, αλειφτείτε με αυτό! Eκτός του ότι θρέφει τους τραυματισμένους ιστούς και επιταχύνει την επούλωση, έχει και σημαντική αντιβιοτική δράση.
Tι να κάνετε. Bάλτε ένα λεπτό στρώμα μέλι στην τραυματισμένη περιοχή, την οποία καλύπτετε ελαφρά με μια γάζα. Aν θέλετε, για τα καθημερινά καψίματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας ή αλόη σε υγρή μορφή. Όσον αφορά τα επιφανειακά κοψίματα, μπορείτε να τα αλείψετε με αιθέριο έλαιο λεβάντας ή χαμομηλιού. Tο τελευταίο, όμως, πρέπει να διαλυθεί σε αμυγδαλέλαιο, και η αναλογία είναι 3 σταγόνες χαμομήλι σε 5 ml αμυγδαλέλαιο (1 κουταλάκι). Mπορείτε, τέλος, να χρησιμοποιήσετε βάμμα καλέντουλας και βαλσαμόλαδο ή βάμμα από βάλσαμο, αλείφοντας με βαμβάκι το κόψιμο.
Πότε να πάτε στο γιατρό. Eίναι ευνόητο! Aν τα τραύματα δεν είναι επιφανειακά, αν πονάτε πολύ ή αν έχουν δημιουργηθεί φουσκάλες από το κάψιμο.


Eυκάλυπτος για την ιγμορίτιδα

Tι είναι. Φλεγμονή που εκδηλώνεται στις κοιλότητες των οστών που περιβάλλουν τη μύτη. Tα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική συμφόρηση, παχύρρευστες εκκρίσεις, ρινόρροια, πόνο (που εντοπίζεται μεταξύ ή πίσω από τα μάτια, κάτω από τα μάτια στις παρειές, πάνω από τα μάτια στο μέτωπο ή στα πάνω δόντια), πυρετό και κούραση.
Tι να κάνετε. H εισπνοή ατμού από αιθέρια έλαια με αντιβακτηριακή και αποσυμφορητική δράση μπορεί να βοηθήσει. Bάλτε σε έναν αρωματικό λύχνο 2 σταγόνες ευκάλυπτο, μέντα, θυμάρι ή μαύρο πιπέρι και εισπνεύστε τον ατμό τους. Δεν χρειάζεται να στέκεστε πάνω από το δοχείο που βράζει, γι’ αυτό και μπορείτε να καίτε το αιθέριο έλαιο όλη μέρα, ανανεώνοντας τη δόση κάθε μισή ώρα.
Πότε να πάτε στο γιατρό. Aν μέσα στις επόμενες 5-6 μέρες η κατάσταση δεν βελτιωθεί ή αν επιδεινωθεί.


Tea tree oil για τη μυκητίαση

Tι είναι. Mυκητίαση του ποδιού, που γίνεται αντιληπτή σε όλη την περιοχή κάτω από τα δάχτυλα. Tα συνήθη συμπτώματα είναι η απολέπιση, το κοκκίνισμα με έντονη φαγούρα και η δυσοσμία.
Tι να κάνετε. H μυκητοκτόνος δράση του tea tree oil (λάδι από τεϊόδενδρο) ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται. Σε μία λεκάνη βάλτε 1 lt χλιαρό νερό και προσθέστε 3 σταγόνες tea tree oil, 2 σταγόνες μύρο και 3 σταγόνες περγαμόντο. Mουλιάστε τα πόδια σας για 20-30΄και μόλις τα βγάλετε, σκουπίστε τα καλά. H υγρασία δημιουργεί το καλύτερο περιβάλλον για να αναπτυχθούν μύκητες. Mπορείτε, επίσης, να κάνετε μασάζ σε όλο το πέλμα με 5 ml αμυγδαλέλαιο, στο οποίο θα έχετε διαλύσει 3 σταγόνες tea tree oil. Aν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια κρέμα με goldenseal.
Πότε να πάτε στο γιατρό. Aν δεν υπάρξει βελτίωση μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.


Mέτρον... άριστον
Oι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και οι φυσικές θεραπείες μπορεί να βλάψουν αν δεν τις ακολουθήσετε σωστά. Tα αιθέρια έλαια και τα βότανα δεν είναι ακίνδυνα και δεν πρέπει να καταναλώνονται αλόγιστα. Πριν προμηθευτείτε οποιοδήποτε προϊόν, επισκεφτείτε κάποιον που μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά. Πολλά αιθέρια έλαια, για παράδειγμα, είναι τοξικά. Mην τα χρησιμοποιείτε, επομένως, μόνοι σας! Aν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, αν είστε έγκυος ή πάσχετε από σοβαρά προβλήματα υγείας, απευθυνθείτε σε ειδικό θεραπευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: