Ψωμάκι εύκολα απο τα χέρια μας.
Συστατικά
- 1 κιλό αλεύρι ολικής ή ημιολικής αλέσεως
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 750 ml. χλιαρό νερό
- 1 σφηνάκι λάδι ελιάς
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
Σε μία μεγάλη πλαστική λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι και τα δύο φακελάκια μαγιά και το αναμειγνύουμε
Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά με τα χέρια μας.
Όπως είναι το μίγμα το ζυμώνουμε με δύναμη για λίγο να γίνει μαλακό.
Σκεπάζουμε την λεκάνη τη ζύμη με μια πετσέτα και από επάνω ρίχνουμε μια κουβέρτα.
Αυτό θα παραμείνει για τουλάχιστον σε ζεστό μέρος δύο ώρες για να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το σφηνάκι με το λάδι ελιάς και ζυμώνουμε πάλι με δύναμη τη ζύμη μας.
Σημαντικό εάν δεν έχουμε αντικολητικό ταψί ή φόρμα, λαδώνουμε και κατόπιν αλευρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην μας κολλήσει το ψωμί,
Αφού τοποθετήσουμε τη ζύμη στην φόρμα ή το ταψί, το χαράζουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος.
Για το ψήσιμο χρειάζεται κατά προτίμηση μια στενόμακρη μεγάλη αντικολλητική φόρμα ή σε ταψί αντικολλητικό (για καρβέλι) αν θέλουμε.
Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς για δέκα λεπτά,τοποθετούμε την φόρμα στην μεσαία σχάρα γυρίζοντας τον διακόπτη της κουζίνας κατά προτίμηση στον αέρα και σε θερμοκρασία 180 βαθμών. Η διάρκεια του ψησίματος είναι μία ώρα στους 180 βαθμούς.
Όταν είναι έτοιμο το ψωμί μας το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε κατά προτίμηση επάνω σε μια σιδερένια σχάρα του φούρνου μας, μέχρι να κρυώσει τελείως και να φύγει η υγρασία των ατμών, από το ψήσιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου