Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

Ψωμάκι εύκολα απο τα χέρια μας.

Συστατικά

  • 1 κιλό αλεύρι ολικής ή ημιολικής αλέσεως
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά 
  • 750 ml. χλιαρό νερό
  • 1 σφηνάκι λάδι ελιάς
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι


  • Σε μία μεγάλη πλαστική λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι και τα δύο φακελάκια μαγιά και το αναμειγνύουμε




  • Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό νερό ανακατεύοντας καλά με τα χέρια μας.




  • Όπως είναι το μίγμα το ζυμώνουμε με δύναμη για λίγο να γίνει μαλακό.




  • Σκεπάζουμε την λεκάνη τη ζύμη με μια πετσέτα και από επάνω ρίχνουμε μια κουβέρτα.




  • Αυτό θα παραμείνει για τουλάχιστον σε ζεστό μέρος δύο ώρες για να διπλασιαστεί ο όγκος του.




  • Στην συνέχεια ρίχνουμε το σφηνάκι με το λάδι ελιάς και ζυμώνουμε πάλι με δύναμη τη ζύμη μας.




  • Σημαντικό εάν δεν έχουμε αντικολητικό ταψί ή φόρμα, λαδώνουμε και κατόπιν αλευρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην μας κολλήσει το ψωμί,




  • Αφού τοποθετήσουμε τη ζύμη στην φόρμα ή το ταψί, το χαράζουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος.




  • Για το ψήσιμο χρειάζεται κατά προτίμηση μια στενόμακρη μεγάλη αντικολλητική φόρμα ή σε ταψί αντικολλητικό (για καρβέλι) αν θέλουμε.




  • Αφού έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς για δέκα λεπτά,τοποθετούμε την φόρμα στην μεσαία σχάρα γυρίζοντας τον διακόπτη της κουζίνας κατά προτίμηση στον αέρα και σε θερμοκρασία 180 βαθμών. Η διάρκεια του ψησίματος είναι μία ώρα στους 180 βαθμούς.




  • Όταν είναι έτοιμο το ψωμί μας το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε κατά προτίμηση επάνω σε μια σιδερένια σχάρα του φούρνου μας, μέχρι να κρυώσει τελείως και να φύγει η υγρασία των ατμών, από το ψήσιμο.
  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Γράψτε το Mail σας στη λευκή μπάρα παρακάτω,και οι αναρτήσεις θα έρχονται στο Mail σας.