Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Αντιμετωπίστε...ψύξη και απροσεξία

Featured_psiksi


Τα μουσκεμένα ρούχα από το περπάτημα στην πόλη, η απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας, ζέστη - κρύο και τανάπαλιν, η έκθεση σε ρεύματα αέρα, είναι οι πιο συχνές παγίδες του καλοκαιριού, ανεπιθύμητες καθώς συνεπάγονται ψύξη και πολυήμερη ταλαιπωρία στον αυχένα, την πλάτη, το μάτι, ή το μέτωπο. Οι ορθοπεδικοί συστήνουν τη λήψη μυοχαλαρωτικών και αναλγητικών, υπάρχουν όμως και απλές πρακτικές, ακόμη και γιατροσόφια που μπορούν να σας ανακουφίσουν αποτελεσματικά.
Και πρωτίστως, η τοποθέτηση μίας θερμοφόρας στην πάσχουσα περιοχή, ή η επάλειψη με θερμαντική αλοιφή, καθώς η ζέστη συμβάλλει στη λύση του μυϊκού σπασμού. Αντιθέτως, η χρήση του πάγου συνιστάται μόνον όταν υπάρχει έντονο αίσθημα καύσου - καυσαλγίας.
Λίαν ανακουφιστικές είναι επίσης οι κομπρέσες.


Κομπρέσες με αιθέρια έλαια : ρίξτε σε μια διπλωμένη γάζα 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού, 2 σταγόνες λεβάντας και 2 ευκαλύπτου. Ψεκάστε τη γάζα με νερό και σιδερώστε την. Τοποθετήστε τη ζεστή στο σημείο που πονάτε (π. χ. στην πλάτη, στον αυχένα, στο μέτωπο, αλλά όχι στα μάτια), έως ότου κρυώσει.



Κομπρέσες για το πρόσωπο:
σε 3 κούπες βρασμένο νερό, ρίξτε 4 κουταλάκια χαμομήλι, πασιφλόρα ή δεντρολίβανο. Στη συνέχεια, μουσκέψτε μια γάζα ή ένα κομμάτι βαμβάκι και κάντε κομπρέσες. Το γιατροσόφι αυτό συνιστάται και για τις ψύξεις στο μάτι ή στο μέτωπο.



Στην μπανιέρα για χαλάρωση :
βυθιστείτε για 10-12΄ στο ζεστό νερό της μπανιέρας, όπου προηγουμένως θα έχετε ρίξει 1 φλιτζάνι χαμομήλι ή πασιφλόρα, τα οποία βοηθούν στη χαλάρωση των μυών.



Μασάζ
µε αιθέρια έλαια πεύκου, ευκαλύπτου και καµφοράς : 5 σταγόνες σε 100 ml αµυγδαλέλαιο ή θερµαντικό λάδι βαλσάµικο.
Μην καταφεύγετε σε εντριβές με οινόπνευμα, καθώς η εξάτμισή του οδηγεί σε μείωση της θερμοκρασίας τοπικά στο δέρμα, συνέπεια κάθε άλλο παρά επιθυμητή. Σε περίπτωση κατά την οποία το πρόβλημα είναι εξαιρετικά έντονο, ο ορθοπεδικός μπορεί να σας ζητήσει να φορέσετε αυχενικό κολάρο, έως ότου υποχωρήσει ο πόνος.



Πρόληψη αντί θεραπείας
Στόχος είναι να αποφύγετε την ψύξη, και να μην κακοπάθετε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Οταν ιδρώνετε, να αλλάζετε οπωσδήποτε ρούχα. Μην αφήνετε τα µαλιά σας βρεγµένα όταν λούζεστε. Να προφυλάσσετε τον αυχένα σας με ένα μαντίλι. Αποφύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, καθώς και τα ρεύματα αέρα. Εάν είστε επιρρεπείς στις ψύξεις, τότε σε περίπτωση που εκτεθείτε ξαφνικά στο κρύο φροντίστε να επιστρέψετε αμέσως στη ζέστη. Εάν δεν μπορείτε να φύγετε από το χώρο, τουλάχιστον μετακινηθείτε έτσι ώστε να μη σας «χτυπάει» ο αέρας του κλιματιστικού.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.