Είδος | Θερμά σπορεία | Ανοιχτά σπορεία | Μεταφύτευση | Εποχή σποράς ή φύτευσης |
Ντομάτα | Οκτώβριος Φεβρουάριος 4-6 εβδομάδες πριν την μεταφύτευση | 4-6 εβδομάδες πριν την μεταφύτευση | Μετά την πάροδο των όψιμων παγετών, 10 -15 εκ. ύψος |
|
Μελιτζάνα | Όπως η ντομάτα | Όπως η ντομάτα | Θα πρέπει να ζεστάνει ο καιρός |
|
Πιπεριά Ο σπόρος θέλει 8-12 ημέρες για να φυτρώσει | 6-10 εβδομάδες προτού μεταφυτευτεί στο λαχανόκηπο |
| Όταν ο καιρός ζεστάνει καλά |
|
Φασόλια Ο σπόρος μουσκεύεται λίγες ώρες πριν τη σπορά. Βάθος σποράς 4-6 εκ. Συγκαλλιέργεια με καλαμπόκι |
|
| Μετά την πάροδο των παγετών της άνοιξης |
|
Μπιζέλια |
|
|
| Φθινόπωρο |
Κουκιά |
|
|
| Φθινόπωρο |
Κρεμμύδια σπόρος |
| Αρχές της άνοιξης για τη Ν. Ελλάδα, τέλος χειμώνα για τη Β. Ελλάδα | Μόλις αποκτήσουν πάχος μολυβιού |
|
Κρεμμύδια από κοκκάρι |
|
|
| Φθινόπωρο για φρέσκο, Φεβρουάριο για ξηρό |
Πράσα | Φεβρουάριος | Μάρτιος ή Απρίλιος | Ιούνιος |
|
Σκόρδα με σκελίδες |
|
|
| Φθινόπωρο |
Καρότα |
|
|
| Ν. Ελλάδα χειμώνα, Β. Ελλάδα Μάρτιος- Απρίλιος |
Ρεπάνια και ρεπανάκια |
|
|
| Στη διάρκεια του χειμώνα, ή το καλοκαίρι για συγκομιδή το χειμώνα |
Λάχανο | Φεβρουάριος | Απρίλιος – Μάιος, 6-8 εβδομάδες πριν τη μεταφύτευση. Στέλεχος πάχος στυλό | 10-15 εκ |
|
Κουνουπίδια | Φεβρουάριος | Μάρτιος | 5 - 7 εβδομάδες από τη σπορά | Αύγουστος – Σεπτέμβριος |
Αγγουράκια | Μάρτιος σε φυτοδοχεία |
| Απογευματινές ώρες, πότισμα με άφθονο νερό | Απευθείας σπορά Απρίλιος |
Κολοκύθια | Μάρτιος σε φυτοδοχεία |
|
| Απευθείας σπορά Απρίλιος - Μάιος |
Πεπόνια Βάθος σποράς 3-4 εκ. | 4-6 εβδομάδες πριν τη μεταφύτευση Σπορά σε φυτοδοχεία |
| Απογευματινές ώρες, πότισμα με άφθονο νερό | Απρίλιος - Μάιος |
Καρπούζια Βάθος σποράς 3-4 εκ. Θέλει περισσότερο νερό από τα πεπόνια | 4-6 εβδομάδες πριν τη μεταφύτευση σε φυτοδοχεία |
| Απογευματινές ώρες, πότισμα με άφθονο νερό | Απρίλιος - Μάιος |
Μαρούλια | Τέλος άνοιξης | Τέλος άνοιξης | 4-6 εβδομάδες από τη σπορά | Καλοκαίρι ή Φθινόπωρο |
Σέλινο 2-3 χιλ. βάθος σποράς. Ο σπόρος θέλει 1-2 εβδομάδες για να φυτρώσει |
|
|
| Άνοιξη, ή Καλοκαίρι, ή Φθινόπωρο |
Σπανάκι |
|
|
| Φθινόπωρο, με τα πρωτοβρόχια, Άνοιξη |
Αντίδι |
|
|
| Φθινόπωρο, Χειμώνας, ή Άνοιξη |
Μπάμια |
|
|
| Απρίλιος ή Μάιος |
Μάραθος |
| Ιούλιος ή Αύγουστος – Σεπτέμβριος |
|
|
Παντζάρι Σπορά 3-4 μήνες πριν τη συγκομιδή |
|
|
| Φεβρουάριος, Απρίλιος και Ιούλιος- Αύγουστος |
Πατάτα | Το μεγαλύτερο μέγεθος σπόρου είναι εκείνο που έχει 25 -30 γρ. (μέγεθος αυγού). Σπορά στην Κρήτη Ιανουάριος – Φεβρουάριος, στην υπόλοιπη Ελλάδα Μάρτιος – Απρίλιος. Δεύτερη σπορά Ιούνιος - Ιούλιος. |
Γλυκοπατάτα | Σπέρνεται σε ανοικτά σπορεία δυο μήνες πριν τη μεταφύτευση. |
Φράουλες | Ο πιο πρόσφορος τρόπος είναι να πάρουμε φυτά από τους στόλονες. |
Αγκινάρα | Ο πολλαπλασιασμός με παραφυάδες είναι ο συνηθέστερος τρόπος και στηρίζεται στην ιδιότητα του φυτού να εξαπολύει από το λαιμό του πολλές παραφυάδες μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Τον Οκτώβριο είναι δυνατή η αφαίρεση των παραφυάδων και η μεταφορά τους στο λαχανόκηπο. Αφήνουμε στο μητρικό φυτό 1 – 3 παραφυάδες για να καρπίσουν. |
Σπαράγγι | Η σπορά του σπόρου γίνεται την άνοιξη σε ανοικτά σπορεία, όπου μένουν τα φυτά όλο το χρόνο. Ο σπόρος αργεί πολύ να φυτρώσει, απαιτεί 2 – 6 εβδομάδες με ευνοϊκή θερμοκρασία. Η μεταφύτευση στον οριστικό χώρο γίνεται την άνοιξη του επόμενου έτους. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου