Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Παρασκευή πρόβειας γιαούρτης.

Τι χρειαζόμαστε:
Ένα θερμόμετρο απο φαρμακείο μέχρι 100 βαθμούς Κελσίου για γάλα.
Γάλα πρόβειο απο παραγωγό (οχι τυποποιημένο).
Μια πρόβεια γιαούρτη για μαγιά.
Κεσεδάκια ή πήλινα δοχεία.

Πρώτα στραγγίζουμε το γάλα μέσα απο ένα τούλι για τυχόν μυγάκια,τρίχες και άλλα μικροσωματίδια.Επαναλαμβάνουμε δεύτερη φορά.
Βάζουμε το γάλα μέσα σε μια κατσαρόλα και ξεκινάμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά με πολύ καλό και συνεχές ανακάτεμα ωστε να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.Κατα την διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε την θερμοκρασία (εμβαπτίζοντας το θερμόμετρο στο γάλα) να μην  υπερβεί τους 95οC.
Μόλις φτάσει 92-95οC το κατεβάζουμε απο την φωτιά.
Το αφήνουμε να κρυωσει φυσικά και να πέσει στους 45οC.
Ανάβουμε το φούρνο στους 50οC και μόλις πιάσει θερμοκρασία τον σβήνουμε και τον αφήνουμε με κλειστή την πόρτα.
Περιμένοντας το γάλα να κρυώσει ετοιμάζουμε τα κεσεδάκια σε παράταξη να περιμένουν.
Μόλις η θερμοκρασία πέσει στους 45οC βάζουμε την μαγιά μας (το ετοιμο αγοραστό πρόβειο γιαούρτι δηλαδή) και ανακατεύουμε καλά.**
**Για πέντε λίτρα γάλακτος θέλει το πολύ μια κουταλιά της σούπας γιαούρτη.
Μόλις ανακατέψουμε καλά βάζουμε με ένα μπρίκι το γάλα στον κεσέ και τοποθετούμε τον κεσε μέσα στο φούρνο που λογικά θα έχει πέσει στους 40-45οC.
Αφήνουμε στο φούρνο τους κεσέδες για τουλάχιστον 8 ώρες και μετά ψυγείο!!!
Οτι νοστιμότερο έχετε φάει...ούτε κρεμώδεις υφές,ούτε γιαουρτοεπιδόρπια με φρούτα και μπιχλιμπίδια παρά μόνο γνήσια ωφέλιμη Ελληνική γιαούρτη!!!
Καλή σας όρεξη ... Νάσος Τζίφας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: