Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Παρασκευάστε μόνοι σας αγνή μουστάρδα.

Θα χρειαστείτε (Για 1 φλιτζάνι) 1/4 του φλιτζανιού μουστάρδα σε σκόνη
• 2 κουταλιές κίτρινους σπόρους σιναπιού
• 1/4 του φλιτζανιού νερό
• 2 κουταλιές λευκό ξίδι
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Σκεύη
• Γουδί
• Μπολ
• Κουτάλα ή συρμάτινο αναδευτήρα
• Αεροστεγές βάζο

Πώς θα την παρασκευάσετε
1.
Πρώτα χτυπάμε τους σπόρους του σιναπιού στο γουδί.
Αν προτιμάμε η μουστάρδα να έχει χοντροκοπανισμένους σπόρους, τους «δουλεύουμε» λιγότερο.
2.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη
σκόνη της μουστάρδας με το νερό,
μέχρι να διαλυθεί καλά, και ύστερα ρίχνουμε και τους σπόρους.
3.
Προσθέτουμε στο μείγμα το ξίδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πάλι για λίγα λεπτά.
4.
Βάζουμε τη μουστάρδα σε ένα αεροστεγές βάζο και την αφήνουμε
για 8 περίπου ώρες στο ψυγείο πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Αν φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, μπορούμε
να τη διατηρήσουμε για τουλάχιστον 1 μήνα στο ψυγείο.


Tip
Υπάρχουν δύο είδη σπόρων σιναπιού, οι κίτρι­νοι και οι μαύροι, που
δεν διαφέρουν μόνο στο χρώμα, αλλά και στη γεύση: οι κίτρινοι έχουν πιο απαλή και οι μαύροι πιο έντονη γεύση
ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΜΕ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ
Σκεύη και εργαλεία
•Mύλος άλεσης μπαχαρικών
• Mπολ
• Mίξερ
• Aποστειρωμένα γυάλινα βάζα



(Για 1 κιλό περίπου μουστάρδα)
• 1 φλιτζάνι σπόρους κίτρινου σιναπιού (σπόρους μουστάρδας)
• 2 κουταλιές σκόνη μουστάρδας
• 1 φλιτζάνι νερό
• 2/3 του φλιτζανιού ξίδι μπαλσάμικο
• 1/4 του φλιτζανιού ξίδι από λευκό κρασί
• 2 κουταλιές ζάχαρη
• 2 κουταλιές αλάτι
• 8 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)


1. Περνάτε τους σπόρους του σιναπιού στο μύλο μέχρι να γίνουν σκόνη.
2. Mέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε τη σκόνη που προέκυψε από τους σπόρους με τη σκόνη μουστάρδας.
3. Προσθέτετε το νερό αναμειγνύοντας συνεχώς και αφήνετε το μείγμα να «κάτσει» για 4 ώρες ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
4. Bάζετε το μείγμα στο μίξερ και προσθέτετε τα 2 είδη ξιδιού, τη ζάχαρη, το αλάτι και το σκόρδο. Xτυπάτε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.
5 .Βάζετε τη μουστάρδα στα βάζα και τα σφραγίζετε. Aφήνετε τη μουστάρδα να ωριμάσει για μία εβδομάδα πριν ανοίξετε τα βάζα. Όταν ανοίξετε ένα βάζο, μπορείτε να διατηρήσετε τη μουστάρδα στο ψυγείο για μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: