Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Το κάπνισμα του κρέατος


Το κάπνισμα του κρέατος (ή και ψαριού) είναι μια τεχνική για την διατήρηση του κρέατος για αρκετό καιρό. Εφαρμόζεται ακόμα και στις μέρες μας, αλλά με επαγγελματικό τρόπο. Ας δούμε πως γίνετε (ή μάλλον πως το έφτιαναν στα χωριά μας).

Κόβετε το κρέας σε λεπτές λωρίδες και το κρεμάμε πάνω από φωτιά. Μπορεί να είναι σε τζάκι η σε εξωτερική φωτιά. Δεν μας νοιάζει τόσο η θερμότητα όσο το να παράγουμε καπνό. Γιατί χρησιμοποιούμε χλωρά ξύλα ή ρίχνουμε κλαδιά με πράσινα φύλλα. Μπορούμε πχ. να χρησιμοποιήσουμε κλαδιά από δεντρολίβανο και έτσι να παράγουμε καπνό, αλλά και να αρωματίσουμε το κρέας μας. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κλαδιά από πεύκα, καθώς περιέχουν ρετσίνι και θα δώσουν άσχημη γεύση στο κρέας. Το αφήνουμε για αρκετές ώρες μέχρι να πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα και η ύφη του να είναι σκληρή.

Στην φωτογραφία φαίνεται ένας τρόπος για το πως μπορούμε να φτιάξουμε μια κατασκευή για κάπνισμα κρέατος.


…και άδω μια συνταγή για Σύγκλινα, παραδοσιακή Κρητική συνταγή για καπνιστό κρεας ΥΛΙΚΑ
1)ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ( ΨΑΧΝΟ) ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΛΟΥΡΙΔΕΣ
2)ΔΑΦΝΗ-ΘΥΜΑΡΙ-ΡΙΓΑΝΗ-ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ-ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
3)ΛΙΠΟΣ ΧΟΙΡΙΝΟ

ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΤΖΑΚΙ Η ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑ (ΠΥΡΙΜΑΧΗ)
ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΤΡΩΣΗ ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΤΑΧΤΗ.
ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΥΚΝΟ ΚΑΠΝΟ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ 2-3 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΨΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΡΟΔΙΣΕΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΚΡΕΜΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ.
ΟΤΑΝ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΒΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΠΟΛΑΚΙΑ, ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΩΣΕΙ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΙΠΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΛΟΥΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ.
ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΙΩΣΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ
ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: