Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Παρασκευή μαρμελάδας

Τελικά αν είσαι άνθρωπος της μαρμελάδας είσαι τυχερός....είναι πανεύκολο ανέξοδο και πάντα επιτυχημένη η παρασκευή της!!!!
Θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα των δαμάσκηνων μιας κι έφτιαξα προχθές με μεγάλη επιτυχία.
Η διαδικασία για τα δαμάσκηνα όσο και για τα άλλα φρούτα είναι ίδια.
Χρησιμοποίησα περίπου
1.1/2 κιλό δαμάσκηνα
1.1/2 ζάχαρη.
1 σφηνάκι νερό
Λίγο λεμόνι
  1. Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα.
  2. Αφαιρούμε τα κουκούτσια ανοίγοντας τα δαμάσκηνα στη μέση με ένα μαχαιράκι.
  3. Τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια τα δαμάσκηνα και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μας.
  4. Ρίχνουμε ένα σφηνάκι νερό.
  5. Ρίχνουμε την ζάχαρη.
  6. Ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας στο 1.1/2
  7. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σιγά σιγά μέχρι να χαθεί η ζάχαρη μέσα στο υγρό και καπακώνουμε τη κατσαρόλα για περίπου μια ωρα με ανα διαστήματα ανακάτεμα.
  8. Όταν πια βλέπουμε οτι δεν υπάρχει λεπτόρευστο υγρό κατά το ανακάτεμα αλλά πηχτό σαν σιρόπι, ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας λεμόνι και αναδεύουμε πολύ καλά.
  Το γλυκό μας είναι πια έτοιμο,αποσύρουμε απο την φωτιά και το αποθηκεύουμε σε βάζα όταν κρυώσει.
Αν θέλουμε να το αποθηκεύσουμε για πολύ καιρό (6 μήνες) τότε ακολουθούμε τον δρόμο της κονσερβοποίησης (Κονσερβοποίηση λαχανικών και φρούτωνγια καλύτερα αποτελέσματα.
Με αυτό το τρόπο είτε είναι δαμάσκηνα είτε είναι φράουλες θα έχετε πάντα επιτυχία....επειδή κάποιος μπορεί να θέλει πιο γλυκιά η άγλυκη τη συνταγή του, απλα αφαιρεί ή προσθέτει ζάχαρη κατά βούληση!!
Καλή όρεξη....Νάσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: