Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Βασικές Οδηγίες Εκκένωσης Κτιρίου για ΦΩΤΙΑ,ΣΕΙΣΜΟ κλπ.

Το θέμα της εκκένωσης ενός κτιρίου μπορεί από μια πολύ απλή υπόθεση που θα διαρκέσει ένα με δύο λεπτά ή μπορεί να καταλήξει να κοστίσει ακόμη και τη ζωή μας.
Αυτό που πρέπει πάντα να θυμόμαστε μπαίνοντας σε ένα κτίριο ή ένα καράβι είναι να "χαρτογραφούμε" το χώρο ή ακόμη καλύτερα να αναζητούμε το σχεδιάγραμμα διαφυγής και το χάρτη του κτιρίου-πλοίου, ώστε να ξέρουμε που ακριβώς βρισκόμαστε και πως διαφεύγουμε από εκεί εάν συμβεί οτιδήποτε.
Αυτό όμως που όχι απλά πρέπει να το θυμόμαστε, αλλά να γίνει ο τρόπος ζωής μας σε όλες τις καταστάσεις είναι:  ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟΣ - ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ.
Η διατήρηση της ψυχραιμίας σε οποιαδήποτε κατάσταση δίνει λύση σε ό,τι προκύψει, τουλάχιστον στο 95% των περιπτώσεων.
Η αναγνώριση του χώρου που βρισκόμαστε είναι η καλύτερη προετοιμασία που μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την ομαλή μας έξοδο από το χώρο εκκένωσης.
Αυτό που δεν πρέπει να παραλείπουμε κατά την διάρκεια αναγνώρισης είναι να μάθουμε τις κοντινότερες πυροσβεστικές φωλιές για περίπτωση φωτιάς.
Αυτά τα κόκκινα μεγάλα επιτοίχια κουτιά με τη σήμανση "Π.Φ" ούτως ή άλλως βρίσκονται σε εμφανή σημεία οπότε δεν είναι και δύσκολο να αναγνωριστούν ακόμα και τη στιγμή της ανάγκης.

Το επόμενο βήμα για την καλύτερη απόκτηση γνώσης επί του θέματος είναι να μιλήσουμε για πραγματικές συνθήκες.

1) Περίπτωση φωτιάς.

Αν τύχει και δεν βρισκόμαστε στον ελεγχόμενο χώρο του σπιτιού μας τη στιγμή εκδήλωσης φωτιάς αλλά σε κάποιο άλλο μεγάλο κτίριο,μόλις ακουστεί το σύστημα συναγερμού,ασχέτως αν δούμε καπνό ή όχι χωρίς δεύτερη σκέψη ενεργοποιούμαστε για άμεση εκκένωση.
  • Αν είμαστε στο γραφείο μας παρατάμε αμέσως ό,τι κάνουμε και σβήνουμε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει φωτιά όπως ένα τσιγάρο,ένα κερί,το γκαζάκι για καφέ,την καφετιέρα,την τοστιέρα κ.α.
  • Αν έχουμε πρόχειρα τα πράγματά μας (τσάντα,κινητό,κλειδιά κλπ.) τα παίρνουμε μαζί μας,αν όχι τα παρατάμε εκεί χωρίς καν να τα αναζητήσουμε.
  • Δεν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με κανέναν δια τηλεφώνου ώστε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα συναγερμού.Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο γιατί χάνουμε πολύτιμο χρόνο.
  • Δεν προσπαθούμε να φτάσουμε στη φωτιά και να το παίξουμε ήρωες με τη μάνικα της Π.Φ.,εφόσον σήμανε συναγερμός η πυροσβεστική είναι ήδη καθ`οδόν.
  • Επικεντρωνόμαστε χωρίς να χάσουμε πολύτιμο χρόνο στο να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τη συντομότερη έξοδο κινδύνου κι αρχίζουμε να οδεύουμε προς τα εκεί.Αν δοθεί εντολή για την έξοδο διαφυγής πάμε σε αυτήν που μας υποδεικνύουν γιατί η πλησιέστερη μπορεί να είναι απροσπέλαστη. 
  • Δεν φωνάζουμε στο διάβα μας πανικοβάλλοντας του πάντες «ΦΩΤΙΑ-ΦΩΤΙΑ!!!».
  • Αν υπάρχουν πολύ πυκνοί καπνοί στο διάδρομο διαφυγής,αμέσως βάζουμε ένα ύφασμα στο πρόσωπο μας,γονατίζουμε και ήρεμα αλλά γοργά πηγαίνουμε προς την έξοδο κινδύνου. 
  • Δεν τρέχουμε προς την έξοδο για κανένα λόγο.Βαδίζουμε γοργά ώστε να μην πέσουμε και τραυματιστούμε,επίσης με αυτό το τρόπο δείχνουμε στους άλλους πως δεν πρέπει να πανικοβληθούν αποπνέοντας ασφάλεια.
  • Αν δούμε στο δρόμο μας κάποιον πεσμένο κάτω, τον βοηθάμε να σηκωθεί γιατί όσο μένει κάτω μπορεί να τραυματιστούν αυτοί που έρχονται από πίσω μας και να εγκλωβιστούν όλοι 5 μέτρα πριν την έξοδο.
  • Φτάνοντας στην έξοδο,αν θέλουν να μπουν διασώστες μέσα,τους δίνουμε προτεραιότητα.
  • Μόλις βγούμε έξω δίνουμε τα στοιχεία μας στις αρχές ώστε να κρατήσουν αρχείο για τυχόν αναζήτηση μας από τρίτους ή συγγενικά πρόσωπα.
Αν τυχόν εγκλωβιστούμε σε ένα χώρο κι έχει πάρει φωτιά έξω από την πόρτα,πάμε στο πλησιέστερο παράθυρο και το ανοίγουμε. Αν δεν ανοίγει το σπάμε με ό,τι βρούμε μπροστά μας (καρέκλα,γραφομηχανή κλπ) αλλά όχι με τα γυμνά χέρια μας, ώστε να μην μη κοπούμε. Βγάζουμε έξω το κεφάλι μας με προσοχή μη πέσουμε και φωνάζουμε βοήθεια από τους περαστικούς προτρέποντας τους να ενημερώσουν την πυροσβεστική άμεσα.
Αν η βοήθεια δεν έρχεται ή αργεί και ο καπνός είναι αποπνικτικός ακόμα και κοντά στο παράθυρο,κρεμάμε ένα πανί στο παράθυρο ώστε να φαίνεται πως κάποιος υπάρχει εκεί και στη συνέχεια βάζουμε ένα πανί στο πρόσωπό μας, γονατίζουμε και πάμε στο μπάνιο.
Εκεί παίρνουμε μια πετσέτα,την βρέχουμε πολύ καλά και την βάζουμε στη χαραμάδα της πόρτας.
Αν έχει μπανιέρα,αμέσως την γεμίζουμε ώστε να μπούμε μέσα εάν χρειαστεί. Το μπάνιο είναι το μόνο ασφαλές μέρος μέσα στο σπίτι ή όπου βρίσκεστε γιατί η φωτιά δεν μπορεί να κάψει κάτι παρά μόνο την πόρτα.Ο καπνός είναι το πρόβλημα και η βασική αρχή είναι να είμαστε πάντα χαμηλά ώστε να μην τον εισπνέουμε.

Ενώ όλα τα παραπάνω φαντάζουν "πολλές κινήσεις και γνώσεις" είναι στην ουσία,η λογική χωρίς τον πανικό.
Πρέπει να θυμόμαστε,να μην χάνουμε την ψυχραιμία μας και τον πολύτιμο χρόνο μας.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ ωραίο κείμενο που αφορά τις συνθήκες έναρξης μιας φωτιάς αλλά και την προστασία κυρίως σε εργασιακούς χώρους.


2) Περίπτωση σεισμού.

Η περίπτωση του σεισμού σε αντίθεση με της φωτιάς πάντα φάνταζε πιο τρομακτική γιατί δεν υπάρχει μέσο προειδοποίησης.
Πάντως ο σεισμός με μια μικρή προετοιμασία από μέρους μας και μια μικρή γνώση του ζητήματος δεν θα αποτελεί μεγάλη απειλή πλέον για μας.
Η προετοιμασία κι εδώ είναι αυτή που κατά το ήμισυ μας αφαιρεί το άγχος της στιγμής εκδήλωσης σεισμού.
Τι κάνουμε για να προετοιμάσουμε το σπίτι μας και τους γύρω μας:
  • Πρώτ`απ`όλα κάνουμε πλάνο διαφυγής και ορίζουμε τόπο συνάντησης, (κάποιο πάρκο) για όλα τα πρόσωπα που μας ενδιαφέρουν
  • Φροντίζουμε στα παιδιά μας να έχουμε κάνει γνωστό το φαινόμενο του σεισμού δίνοντας τους τα βασικά εφόδια ώστε να μην πανικοβληθούν εκείνη τη στιγμή.Επίσης τα εκπαιδεύουμε στα μέτρα προφύλαξης.
  • Αν πρόκειται να στηρίξουμε κάτι στον τοίχο όπως τη βάση μιας τηλεόρασης ή μια εταζέρα για διακοσμητικά, το κάνουμε με πολλά στηρίγματα ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πτώσης ολόκληρου του αντικειμένου κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
  • Φροντίζουμε να μην τοποθετούμε σε ψηλά σημεία βαριά αντικείμενα όπως βάζα,διακοσμητικά πιάτα,πορσελάνες κ.α.
  • Βιδώνουμε στον τοίχο την βιβλιοθήκη ώστε να μην πέσει ολόκληρη τη στιγμή του σεισμού.Έχει παρατηρηθεί φραγή πόρτας από πτώση βιβλιοθήκης κι εγκλωβισμός εξ αιτίας της.
  • Όλα τα έπιπλα του σπιτιού να είναι έτσι τοποθετημένα ώστε σε περίπτωση ανάγκης να υπάρχει κάποιος διάδρομος διαφυγής προς την πόρτα,χωρίς εμπόδια.
  • Φροντίζουμε να φτιάξουμε ένα μικρό κουτάκι με δύο τρία πράγματα έκτακτης ανάγκης.Αυτό το τοποθετούμε σε κάποιο σημείο με εύκολη πρόσβαση.Ούτε ακριβά είναι αυτά που απαιτούνται ούτε καταλαμβάνουν πολύ χώρο.  Παίρνουμε τα εξής:
  1. Μια σφυρίχτρα.
  2. Ένα πολύ μικρό ραδιοφωνάκι.
  3. Ένα μικρό φακό με led (για οικονομία μπαταρίας) με γεμάτες μπαταρίες.
  4. Ένα μικρό πολυσουγιά.
  5. Μερικά τραυμαπλάστ,βαμβάκι και ιώδιο.
  6. Ένα μεγάλο μπουκάλι με νερό και κάνα τρεις σοκολάτες μαύρες κουβερτούρα. 
  7. Αν ήταν δυνατόν ένα μικρό πυροσβεστήρα αυτοκινήτου. 
Με όλα τα παραπάνω, μπορεί να σώσετε τη ζωή σας ή των παιδιών σας, σε περίπτωση κατάρρευσης κι εγκλωβισμού.
Με τη σφυρίχτρα δίνετε στους διασώστες το στίγμα σας.
Με το ραδιοφωνάκι ακούτε ειδήσεις και δεν ζείτε σε πλήρη απομόνωση.
Με το μικρό φακό δεν απελπίζεστε στο απόλυτο σκοτάδι.
Με το σουγιά μπορείτε να κόψετε κάτι στο οποίο έχετε μπλεχτεί,ή να τον χρησιμοποιήσετε εφευρετικά προς όφελος σας,ακόμα και με το να χτυπήσετε κάποιο σίδερο να σας ακούσουν παραέξω.
Με τα τραυμαπλάστ φροντίζετε τυχόν εκδορές και πληγές.
Με το νερό και τη ζάχαρη της σοκολάτας μένετε στη ζωή για 5 μέρες χωρίς φαγητό πολύ άνετα.
Με το πυροσβεστήρα ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο του να βάλουμε φωτιά στο σπίτι από την πτώση κάποιου κεριού ή τσιγάρου της ώρα εκδήλωσης του σεισμού

'Όλα τα παραπάνω ανήκουν στα πλαίσια της προετοιμασίας.

Σε περίπτωση εκδήλωσης σεισμού κάνουμε τα εξής:


  • Αυτόματα απομακρυνόμαστε από τα τζάμια,για το ενδεχόμενο σπασίματος τους.
  • Βρίσκουμε ένα μέρος να προστατέψουμε το κεφάλι μας από τυχόν πτώση αντικειμένων όπως ένα τραπέζι κρατώντας το πόδι του.Αν δεν έχει κάποιο τραπέζι πρόχειρο πέφτουμε στα γόνατα και προφυλάσσουμε το κεφάλι και τον αυχένα μας.
Αυτός είναι και ο λόγος που μας έμαθαν παλαιότερα να μπαίνουμε κάτω από ένα τραπέζι,κάτω από μια πόρτα ή ακόμη και κάτω από ένα δοκάρι.Όμως όλα αυτά κρύβουν μια θανάσιμη παγίδα αν πρόκειται να καταρρεύσει το κτίριο.Μετά από έρευνες που έκαναν επιστήμονες του εξωτερικού σε σπίτια που έχουν καταρρεύσει ανακάλυψαν το έξης τραγικό.Όσοι βρίσκονταν κάτω από μεγάλα τραπέζια ή πόρτες και δοκάρια καταπλακώθηκαν μαζί με το τραπέζι και τα υπόλοιπα.Σήμερα οι επιστήμονες έχοντας βρει επιζώντες στα ερείπια μελέτησαν τη θέση τους και είπαν πως τελικά το να μπεις κάτω από ένα τραπέζι,δεν σε γλιτώνει σε περίπτωση κατάρρευσης του κτιρίου.Το τραπέζι είναι μόνο για τα πρώτα δευτερόλεπτα και για να μην σε τραυματίσει κάτι που πέφτει τη στιγμή που γίνεται ο σεισμός. Αυτό που σε γλιτώνει σε περίπτωση κατάρρευσης είναι το να ξαπλώσεις πλάι σε ένα καναπέ,δίπλα από τον πάγκο της κουζίνας,αν βρεθείς στο γκαράζ η στην πιλοτή μην μπεις μέσα στο αμάξι αλλά ξάπλωσε δίπλα του κλπ..Δηλαδή σε περίπτωση κατάρρευσης ξάπλωσε πλάι σε κάποιο στιβαρό έπιπλο αλλά όχι από κάτω του...σίγουρα θα σε πλακώσει.
  • Αμέσως μετά παίρνουμε το κουτάκι που έχουμε φτιάξει με τα απαραίτητα έκτακτης ανάγκης,το πορτοφόλι μας αν προλάβουμε κλειδιά,κινητό,λεφτά κλπ,ρίχνουμε την ασφάλεια του ρεύματος του σπιτιού και με προσοχή διασχίζουμε το σπίτι μη σκοντάψουμε στα πράγματα ή στα γυαλιά που έχουν πέσει και κατεβαίνουμε από την σκάλα γοργά και όχι τρέχοντας μέχρι να βγούμε εκτός του κτιρίου.Αν πάλι είμαστε στον τελευταίο ή προτελευταίο όροφο είναι προτιμότερο να πάμε στην ταράτσα κι επιλέγουμε να κάτσουμε δίπλα στο καμαράκι του δώματος κι όχι στις άκρες της
  • Μόλις βγούμε έξω πηγαίνουμε στο πάρκο που έχουμε ορίσει για συνάντηση και περιμένουμε εντολές της πολιτείας πλέον.
  • Αν χρειαστεί να πάρουμε τηλέφωνο αναζητούμε κάποιο σταθερό ή καρτοτηλέφωνο.Αποφεύγουμε να μιλάμε στο κινητό μας γιατί τις πρώτες ώρες συνήθως γίνεται υπερφόρτωση των γραμμών και πέφτει το δίκτυο.Παρ`όλ`αυτά αν επείγει κι απευθυνόμαστε σε κάποιον με κινητό, στέλνουμε μήνυμα γιατί έχει περισσότερες πιθανότητες να το λάβει,συν του ότι δεν καταναλώνει μπαταρία το κινητό.

  • Αν ο σεισμός μας βρει στο αυτοκίνητο εν κινήσει, τότε φροντίζουμε να παραμερίσουμε κάπου σε ανοικτό χώρο κι όχι κάτω από κάποια γέφυρα ή πλάι σε ένα μεγάλο κτίριο.Κατόπιν απομακρυνόμαστε και πάμε κάπου χωρίς το φόβο του να πέσει κάτι επάνω στο κεφάλι μας,όπως ένα πάρκο,μια παιδική χαρά ή το προαύλιο ενός σχολείου.

  • Αν ο σεισμός μας βρει κοντά στη θάλασσα τότε απομακρυνόμαστε από αυτήν και πάμε στο ψηλότερο σημείο που μπορούμε να βρούμε όπως ένα λόφο,βουνό ή στη ταράτσα κάποιου ασφαλούς κτιρίου προκειμένου να σιγουρευτούμε πως αν χτυπήσει τσουνάμι δεν θα μας βρει σε χαμηλό επίπεδο,παράλληλα ειδοποιούμε τους πάντες με ήρεμο και ψύχραιμο τρόπο.

  • Αν ο σεισμός μας βρει μέσα στη θάλασσα σε κάποια βάρκα,παραμένουμε μέσα σε αυτή και δεν πλησιάζουμε τις ακτές για μια ώρα τουλάχιστον,επίσης φροντίζουμε να είμαστε ενημερωμένοι από το ράδιο όλη την ώρα,έχοντας σε ετοιμότητα όλα τα σωστικά μέσα που διαθέτει η βάρκα μας.

  • Αν ο σεισμός μας βρει σε κάποιο πλοίο της γραμμής ή μεγάλο κρουαζιερόπλοιο φροντίζουμε να μάθουμε το σχέδιο διαφυγής,όλες τις εξόδους,το χάρτη του πλοίου και που βρίσκονται όλα τα σωστικά μέσα.Το σωστό είναι,να γίνει την στιγμή εισόδου μας στο πλοίο και όχι τη στιγμή της ανάγκης.

  • Αν είστε εκπαιδευτικός ή γονιός εδώ μπορείτε να δείτε τον «Εσωτερικό κανονισμό σχολικών μονάδων για την διαχείριση σεισμικού κινδύνου».Αρκετά ενδιαφέρον και διαφωτιστικό.


Επιμέλεια,σύνταξη κι έρευνα άρθρου »»»»» Νάσος Τζίφας






Πηγές:




Τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ.